Uw domeinnaam is uw identiteit op het internet.

Controleer en registreer hier direct uw domeinnaam. Wellicht in meerdere extensies!

Prijzen voor domeinnamen worden getoond nadat u op zoek button heeft geklikt

Domeinnaam info

U staat er misschien niet altijd bij stil, maar een domeinnaam is een waardevol ‘bezit’. Stelt u zich eens voor wat de gevolgen zouden zijn als u uw domeinnaam niet meer had… Uw website zou niet meer te bereiken zijn, u zou geen mail meer ontvangen op uw domeinnaam, uw relaties zouden zich afvragen wat er aan de hand is, noem maar op. Nu raakt u uw domeinnaam gelukkig niet zomaar kwijt. Maar wat wel met enige regelmaat gebeurt is dat u een bedrijf begint, bijvoorbeeld Abcde Metaal, en dat u de domeinnaam abcdemetaal.nl of abcdemetaal.com wilt vastleggen en die blijkt dan al bezet te zijn. Vervolgens krijgt u een mailtje of een telefoontje van een bedrijf of van een persoon die deze domeinnaam geregistreerd heeft. U mag de domeinnaam overnemen, maar daar hangt echter wel een prijskaartje aan… U heeft dan meestal te maken met een bedrijf of persoon die niet zo’n hele goede bedoelingen heeft. Op de een of andere manier heeft men lucht gekregen van een bepaalde domeinnaam en dan registreren ze die. Vervolgens gaan ze die domeinnaam proberen te verkopen. Dit verschijnsel wordt ook wel domeinnaamkaping genoemd oftewel cybersquatting. Beide termen betekenen hetzelfde.

Domeinnaamkapers nemen gewoon een domeinnaam in beheer en gaan wachten totdat ze deze kunnen verkopen. Vaak willen ze de domeinnaam verkopen voor prijzen die echt buiten alle proporties zijn. Sommige bedrijven hebben hun naam nodig voor hun website en betalen de gevraagde prijzen. Dit maakt het tot een zeer lucratieve zaak voor deze ‘kapers’.

Misschien denkt u nu “Maar heb je dan geen recht op die domeinnaam als dat de naam van je bedrijf is?” Nou, zo makkelijk is het helaas niet. In principe mag iedereen een bepaalde domeinnaam registreren. Het hangt van een aantal factoren af of die persoon er zomaar een groot bedrag voor mag vragen. Een belangrijke factor is daarbij of de domeinnaam generiek of specifiek is.

  • Een specifieke domeinnaam is bijvoorbeeld ‘bakkerijdevries.nl’; die domeinnaam is normaliter alleen van waarde voor meneer of mevrouw De Vries, eigenaar van die bakkerij.
  • Een generieke domeinnaam is bijvoorbeeld ‘brood.nl’; alle bedrijven die iets met brood doen zouden gebruik kunnen maken van deze domeinnaam.

Een tijdje terug oordeelde een rechter dat een eigenaar een specifieke domeinnaam moest afstaan aan iemand die een bedrijf had met die naam. De rechter vond dat de eigenaar de domeinnaam alleen maar geregistreerd had om hem (voor veel geld) door te verkopen. Bij generieke domeinnamen zou je een heel ander verhaal krijgen. Dus mocht iemand u benaderen met de vraag of u een domeinnaam wilt overnemen en het is een specifieke domeinnaam, dan is het goed om het bovenstaande in het achterhoofd te houden en niet meteen de hoofdprijs te betalen.

Typosquatting

Dan zijn er ook nog mensen die domeinnamen registreren met een typefout erin. De domeinnaam ‘ditismijnwebsite.nl’ kan bijvoorbeeld ook getypt worden als ‘ditismijnwebside’. Heeft u een domeinnaam die nogal spelfoutgevoelig is, dan kunt u overwegen om ook de variant met de spelfout erin vast te leggen, al was het maar om te voorkomen dat een ander die domeinnaam registreert en uw naam gaat misbruiken.

.NL of anders?

U kunt ervoor kiezen om uw domeinnaam vast te leggen met .nl (als deze nog vrij is) maar een domeinnaam legt men ook vaak vast met meerdere extensies zoals .com of .eu. De .nl is dan het hoofddomein en de andere namen worden geforward naar dit domein. Of we doen door middel van domainpointing de namen aan mekaar koppelen zodat uw website en mail onder alle namen hetzelfde werkt.

Verhuizen

Wanneer u bij Virtual Partners een servicepakket afsluit, kunnen wij uw domeinnaam gratis verhuizen. U vraagt aan uw huidige hoster de “verhuiscode” en wij doen de rest!

Forwarding of domainpointing

U heeft uw website met de domeinnaam www.mijnwebsite.nl, maar u heeft ook een domeinnaam www.mijnwebsite.com. Nu wilt u dat bezoekers van het domein www.mijnwebsite.com uitkomen op www.mijnwebsite.nl. Wanneer u bij Virtual Partners een domeinnaam registreert kunt u deze binnen uw servicepakket forwarden naar een door u te bepalen URL of u maakt gebruik van domainpointing. Met deze laatste functie werkt uw e-mailadres info@mijnwebsite.nl op beide domeinnamen en de mail komt gewoon via 1 box binnen. Forwarding of domainpointing is binnen uw servicepakket bij Virtual Partners gratis!